Actief in Luxemburg

Wie graag een actieve vakantie wil beleven kan zijn hart ophalen in Luxemburg. Door het hele land zijn vele activiteiten te vinden. Zo ligt er vele kilometers fietspad en mountainbikepad. Verder staat Luxemburg bekend om zijn prachtige wandelroutes; met name het noordelijke deel van het land dat onderdeel uitmaakt van de Ardennen staat hierom bekend. Voor de wat avontuurlijker aangelegde buitensporter zijn er ook tal van mogelijkheden. Zo zijn er verschillende klimmuren, klim- en klauterparcours en kun je er op verschillende plaatsen kanoën. Tijdens de winterperiode zijn er zelfs enkele mogelijkheden tot wintersport.
Wie het graag wat rustiger aandoet kan naar één van de golfbanen toe of naar één van de wellnessresorts.

Wandelen

Luxemburg staat al vele jaren bekend als een ideaal wandelland. De vele bossen, heuvels en prachtige vergezichten maken het Groothertogdom tot één van de mooiste wandelgebieden van Europa. Met name het noordelijk deel van het land waar de Luxemburgse Ardennen te vinden zijn is een prachtig wandelgebied. Het land is erg goed ingesteld op wandelaars. Zo zijn er diverse hotels die gratis je bagage naar het volgende hotel brengen zodat je zonder bagage kan lopen. Verder worden er jaarlijks verschillende grote wandeltochten georganiseerd.
Verdeeld over het land zijn er vele honderden kilometers aan wandelroutes te vinden; van korte wandelingen tot meerdaagse wandelingen het kan hier allemaal. Een aantal van de meerdaagse wandelingen zoals de Escapardenne Eisleck Trail en de Saint-Jacques-de-Compostelle staan bekend als zeer zwaar, maar ook als bijzonder mooi. Als je gaat wandelen in Luxemburg, dan is het verstandig om altijd op pad te gaan met een goede kaart en voldoende eten en drinken.Mountainbiken

In Luxemburg ligt in totaal ongeveer vijfhonderd kilometer aan mountainbikeroutes. De verschillende routes zijn tussen de vijftien en de veertig kilometer lang en verschillen sterk in moeilijkheidsgraad. Door het grote verschil hierin kun je in Luxemburg terecht als beginnende mountainbiker, maar ook voor de volleerd fietser zijn er genoeg uitdagingen te vinden. De meeste routes liggen in het noordelijk deel van het land, in totaal ongeveer zestien routes. Verdeeld over de andere delen van Luxemburg zijn nog zo’n tien routes te vinden.
Wie liever niet over de gebaande paden in het bos fietst, maar het uiterste uit zijn mountainbike wil halen op een bikepark kan terecht bij Terres Rouges. Dit bikepark bevindt zich op het terrein van een oude mijn tussen de plaatsen Esch-sur-Alzette en Schifflange.

Fietsen

Naast de honderden kilometers aan mountainbikeroutes zijn er in Luxemburg nog veel meer gewone fietsroutes te vinden. Of je deze nu op een racefiets of op een gewone fiets aflegt, ze zijn altijd mooi en uitdagend. In totaal is er meer dan zeshonderd kilometer aan speciaal aangelegde paden in het land te vinden. De komende jaren is het de bedoeling dat dit nog eens met de helft uitgebreid wordt. De routes zijn vaak aangelegd op plaatsen waar vroeger treinrails te vinden was. Dit zorgt ervoor dat de paden bijna alleen maar door het groene landschap van Luxemburg gaan en drukke verkeersknooppunten in het land mijden. Onderweg kom je tal van leuke restaurants en cafés tegen. Een aantal van deze etablissementen zijn tegenwoordig al ingericht met oplaadpunten voor elektrische fietsen. In totaal zijn er momenteel vijftig verschillende fietsroutes te vinden waarvan sommige met gemak aan elkaar geknoopt kunnen worden waardoor je langere tochten kunt maken.

Georganiseerde fietstocht door Luxemburg-Stad

Een leuke manier om de stad Luxemburg te verkennen is met de fiets. Je kunt dan in enkele uren zo goed als alle highlights van de stad ontdekken terwijl je met een lokale gids door de historische straten van de stad fietst. De fietstocht in Luxemburg neemt je onder andere mee langs het Paleis van de Groothertog en de Chemin de la Corniche. Je kunt een fietstocht door Luxemburg het beste zo snel mogelijk doen tijdens je stedentrip. Tijdens de tocht krijg je namelijk een goed beeld van de stad en zijn verschillende bezienswaardigheden. Je kunt dan na de fietstocht vrij gemakkelijk de rest van je trip plannen.
Luxemburg is voor fietsers een erg veilige stad. De meeste weggebruikers in de stad zijn gewend aan fietsverkeer. Daarnaast zijn er veel aparte fietspaden te vinden.

Boek nu je fietstocht in Luxemburg bij Bajabikes

Watersport

Op de verschillende meren en rivieren die er in Luxemburg te vinden heb je tal van watersportmogelijkheden. Zo zijn er meerdere rivieren en meren waar je kunt kajakken of kanoën. In de buurt van Dillingen, Lultzhausen en Bereldange heb je de mogelijk om kano’s en kajaks te huren. Voor wie het liever wat rustiger aandoet zijn er in Luxemburg tal van vismogelijkheden. Hiervoor moet je echter wel in het bezit zijn van een visvergunning. Deze is te verkrijgen bij de plaatselijke VVV. Je kunt in Luxemburg op één van de rivieren vissen of op één van de speciaal aangelegde visvijvers.
In de buurt van Rosport en Echnen heb je ook nog de mogelijkheid om te waterskiën. Hieraan zijn echter wel behoorlijk wat regels en beperkingen verbonden.
De meren in de buurt van Echternach en Lultzhausen zijn groot genoeg om op te kunnen zeilen. Je hebt bij deze meren dan ook de mogelijkheid om kleine zeilbootjes te huren.

Avontuurparken, bergbeklimmen en klimmuren

Net als in de andere delen van de Ardennen zijn er in Luxemburg en dan met name in het noordelijk deel van het land tal van outdoor activiteiten te beleven. Zo zijn er meerdere avonturenparken en klimmuren te vinden. De meeste van deze klimmuren zijn indoor, waardoor je in een gecontroleerde omgeving goed kunt leren klimmen. Wie het echte werk wil kan naar de rotspartijen van Wanterbach in de buurt van het plaatsje Berdorf. Om deze wand te kunnen bedwingen moet je echter wel in het bezit zijn van een vergunning. Deze vergunning kun je aanvragen bij het Ministerie van Milieu.

De avonturenparken bestaan in de meeste gevallen uit een hindernisparcours dat in de boomtoppen is uitgezet. Je klimt en klautert gezekerd aan een touw langs de verschillende obstakels, een meter op zes, zeven boven de grond. Aan het einde van het hindernisparcours staat vaak een tokkelbaan te wachten.

Zwembaden en wellness

Er zijn in Luxemburg opvallend veel zwembaden en wellness resorts te vinden, in totaal bijna veertig. Er moet eerlijkheidshalve wel bij gezegd worden dat de kuuroorden bij hotels dan ook meegerekend worden. Bij bijna alle grotere plaatsen en in Luxemburg is wel een zwembad te vinden bij de meesten gaat het om een openluchtzwembad dat alleen in de zomermaanden is geopend, maar er zijn ook een stuk of tien grotere overdekte zwembaden te vinden.

Golfen

Er zijn verdeeld over het land vijf 18 holes golfbanen en één 9 holes golfbaan te vinden. De eerste golfbaan, de Grand Ducal Golf Club, werd geopend in 1936. Deze club bleef lang de enige golfclub van Luxemburg. Hier kwam in het begin van de jaren negentig verandering in toen er drie jaar tijd vijf verschillende golfbanen geopend werden. De Pro Golf Tour werd in 2011 in Luxemburg gehouden op de Golf & Country Club Christnach. De andere golfbanen in Luxemburg zijn Gaichel Golf, Golf Club de Clervaux, Kikuoka Country Club en Golf de Luxembourg.

Wintersport

Net als in het Belgische deel van de Ardennen zijn er in het noordelijk deel van Luxemburg ook wintersportmogelijkheden. Deze mogelijkheden zijn echter wel beperkt tot twee langlaufgebieden. Bij het plaatsje Hosingen zijn twee routes van vijf kilometer en bij Weiswampach ligt een route van vijf kilometer en één van zes kilometer. Als je wilt gaan skiën dan zal je moeten uitwijken naar één van de skigebieden in het Belgische deel van de Ardennen.