Handig om te weten

Als je op reis gaat naar de Luxemburg is het handig om te weten waar je rekening mee dient te houden tijdens je verblijf. Of het nu om een langere vakantie gaat of een weekendje weg. Op deze pagina vind je enkele praktische tips en reisinformatie die je daarbij helpen. Hoewel Luxemburg relatief dicht bij huis liggen zijn de voorzieningen toch anders en in sommige gevallen minder voor de hand liggend dan wij Nederlanders in ons dichtbevolkte land gewend zijn. Het is bijvoorbeeld handig om te weten wanneer bepaalde bezienswaardigheden gesloten zijn en waarom. Goed voorbereid op vakantie gaan kan immers een hoop ongemakken voorkomen.



Reisdocumenten

Luxemburg behoort net als Nederland tot de Schengenlanden, het Schengenverdrag werd hier zelfs getekend in een congrescentrum bij het plaatsje Schengen. Dit houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen, deze moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs. Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Drinkwater

Het kraanwater is hier uitstekend te drinken en heeft net als in Nederland weinig tot geen bijsmaak. Voor wie echter het zekere voor het onzekere wil nemen kan het beste water uit een fles drinken of het kraanwater eerst koken alvorens het te drinken. Het drinken van water uit rivieren, beekjes en meren wordt afgeraden.

Drugs

Luxemburg hanteert een ander gedoogbeleid dan in Nederland ten opzichte van softdrugs en harddrugs. Vreemd genoeg is er voor de wet geen verschil tussen soft- en harddrugs. Hierdoor wordt het bezit van beide gezien als een strafbaar feit. In de praktijk komt het er vaak wel op neer dat bezitters van softdrugs meestal niet bestraft worden. Op het handelen in drugs staan zware gevangenisstraffen en hoge boetes.

Elektriciteit

In Luxemburg zijn de voltage en de vorm van de stekkers gelijk aan die van Nederland. Je kunt dan ook zonder problemen de stekkers van al je elektrische apparaten hier in het stopcontact steken.

Feestdagen

Net als in Nederland zijn er jaarlijks een aantal dagen in Luxemburg die de status nationale feestdag hebben. Tijdens deze nationale feestdagen zullen de openbare instanties, banken en vaak ook de toeristische bezienswaardigheden en winkels gesloten zijn. Dit is echter niet altijd het geval. Controleer dit van te voren altijd goed zodat je niet voor een gesloten deur komt te staan.

De vaste jaarlijkse feestdagen zijn:
Nieuwjaarsdag – 1 januari
Dag van de Arbeid – 1 mei
Nationale Feestdag – 23 juni
Allerheiligen – 1 november

Variabele feestdagen zijn:
Goede Vrijdag
Eerste Paasdag
Tweede Paasdag
Hemelvaartsdag
Eerste Pinksterdag
Tweede Pinksterdag
Eerste Kerstdag
Tweede Kerstdag

Geld

In Luxemburg gebruikt men net als Nederland de euro en hier kan men overal mee betalen. De prijzen in de gemiddelde supermarkt liggen net iets hoger dan wij gewend zijn in Nederland. Dit geldt echter niet voor producten waar accijns opzit, want deze ligt in Luxemburg een stuk lager dan dat wij gewend zijn. Benzine, sterke drank en sigaretten zijn hierdoor een stuk goedkoper in Luxemburg. Hierdoor kan het voorkomen dat bij grensovergangen soms meer dan tien tankstations bij elkaar staan.
Pinautomaten zijn er schaars behalve in Luxemburg Stad, maar zeker in de kleinere plaatsjes moet je vaak goed zoeken naar een pinautomaat. Gelukkig kun je tegenwoordig in zo goed als alle winkels, restaurants en bij toeristische attracties met je Nederlandse pinpas betalen.

Telefoon en internet

Het mobiele telefoonnetwerk in Luxemburg is over het algemeen erg goed. Op de meest afgelegen plaatsen heb je vaak nog goed bereik. Hetzelfde geldt voor het 3G netwerk. Echter in veel oude huisjes met dikke leistenen muren is het bereik slecht en moet je bij een raam of deur gaan staan, in sommige gevallen zelfs buiten, om een normaal gesprek te kunnen voeren.
Steeds meer vakantiehuisjes worden met Wifi uitgerust. De internetverbinding is hier vaak iets trager dan wij in Nederland gewend zijn, maar dit is zeker niet storend. Veel restaurants en andere horecagelegenheden bieden tegenwoordig gratis Wifi aan.
In Luxemburg Stad zijn in het centrum gratis Wifi-spots te vinden. Deze spots dekken bijna de gehele oude binnenstad. Na het verbinden met deze Wifi-spot kun je onbeperkt gebruik maken van de Wifi in Luxemburg.

Tanken

De accijnzen in Luxemburg liggen een behoorlijk stuk lager. Dit heeft als grote voordeel dat de benzineprijs een stuk lager ligt dan wij gewend zijn. Een tweede aangename bijkomstigheid is dat door het tanktoerisme er bijzonder veel tankstations in Luxemburg te vinden zijn. Met name in de grensregio kom je er opvallend veel tegen.

Openingstijden

Globaal genomen gelden hier ongeveer dezelfde openingstijden als in Nederland. Met als cruciaal verschil dat alle bakkers hier op zondagochtend geopend zijn. In de toeristische plaatsen zijn tevens de supermarkten en andere winkels vaak op zondag geopend.
Voor veel toeristische attracties geldt dat ze gesloten zijn tijdens de wintermaanden. Dit verschilt echter erg per attractie. Sommige zijn alleen in de maand januari gesloten en sommigen van 1 november tot 1 april. Voor veel attracties geldt wel dat ze tijdens de schoolvakanties geopend zijn.
Controleer van tevoren goed of de desbetreffende attractie geopend is. Voor een dichte deur staan is altijd vervelend.

Tijdsverschil

Luxemburg ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en de zomer- en wintertijd lopen hier gelijk.

Taal

Er worden in Luxemburg drie officiële talen gesproken: Frans, Duits en Luxemburgs. Het Luxemburgs is op papier de belangrijkste taal, maar in de praktijk blijkt dat het Frans het meest gebruikt wordt. Op de scholen is het Luxemburgs de hoofdtaal, maar al op zesjarige leeftijd worden kinderen al onderwezen in het Frans en het Duits. Hierdoor spreken zo goed als alle inwoners van het land deze drie talen goed. Naast deze drie talen spreken een groot deel van de inwoners een aardig woordje Engels.
Alle officiële stukken worden in Duits opgemaakt; ook de meeste kranten en televisiestations gebruiken Duits als voertaal.

City Tourist Office

In de grotere steden en de populairdere toeristische plaatsen in Luxemburg zijn er informatiepunten te vinden. Bij deze informatiepunten kun je allerlei informatie verkrijgen over de stad en de streek. Ook zijn er vaak kaarten te koop met wandelingen en fietsroutes erop. Bij de City Tourist Office in Luxemburg kun je ook enkele gratis stadswandelingen krijgen.

Veiligheid

Luxemburg kan in het algemeen gezien worden als een zeer veilig land. Er gelden dan ook geen bijzondere waarschuwingen voor een bezoek aan het Luxemburg. Wel dien je rekening te houden met de normale veiligheidsrisico’s. Zo kunnen er in de grotere steden en bij de meer toeristische attracties gauwdieven en zakkenrollers actief zijn.
In de minder bewoonde delen van het land kunnen de wegen een stuk slechter verlicht zijn, waardoor het autorijden in de avond en nacht gevaarlijk kan zijn. Probeer daarom rustig te rijden met name in de bossen en het heuvelachtige gebied in het noorden van Luxemburg.