Luxemburg | Luxemburg Stad | steden & dorpen | bezienswaardigheden | musea | actief | vervoer | reisinfo | het weer | links

Luxemburg Stad

De hoofdstad van het Groothertogdom is een bijzonder relaxte stad. Hoewel het de hoofdstad is van een klein landje heeft het toch wel echte internationale allure. De stad is in omvang en inwonersaantal niet zo erg groot, zeker niet voor een hoofdstad. Dit wil echter zeker niet zeggen dat er niets te beleven is. De stad is klein en compact, maar vol leven zonder de jachtige drukte van sommige andere hoofdsteden. Omdat het niet zo groot is kun je te voet of op de fiets ook alles bekijken.

Luxemburg bezienswaardigheden

Luxemburg heeft veel te bieden op het gebied van natuur, cultuur en bezienswaardigheden. Uit de hotspots van Luxemburg heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien bezienswaardigheden samengesteld:
Luxemburg bezienswaardigheden top 10

Historische charme in een groen jasje

Luxemburg Stad werd in de 10e eeuw na Christus gesticht. Door de eeuwen heen was het vooral een plaats die vanwege zijn ligging strategisch gezien zeer belangrijk was. Je ziet dit nog steeds goed aan de uitgebreide verdedigingswerken van de stad. Hoewel er nu nog maar slechts 10% van in tact is kun je prima een voorstelling maken van de omvangrijkheid in het verleden. Luxemburg Stad is een mooie stad waar geschiedenis en moderne architectuur hand in hand gaan. De stad heeft enorm veel groen waardoor het er rustiger lijkt. Vooral het stadspark dat dwars door de stad in een diepe kloof loopt is erg bijzonder. Hoewel je hier midden in de stad bent hoor en zie je hier niets van, omdat de stad zich op enkele honderden meters boven je bevindt. Een heerlijke plek om even bij te komen van de stadse drukte. Vlakbij het park kun je ook een bezoek brengen aan de kazematten van de stad. Deze ondergrondse verdedigingswerken zijn eeuwenlang uitgebreid en verbeterd en tegenwoordig te bezichtigen. Een prachtig zicht op andere verdedigingsstructuren heb je ook vanaf de Chemin de la Corniche. Dit stukje Luxemburg wordt ook wel het mooiste balkon van Europa genoemd. Van hieruit kijk je uit over de heuvels en valleien van Luxemburg en heb je een mooi zicht op Luxemburg Stad.

Internationale allure

Nadat Luxemburg in de 19e eeuw zijn strategische functie verloor en de verdedigingswerken werden ontmanteld gooide Luxemburg Stad het over een andere boeg. Internationale samenwerking werd het nieuwe verdedigingsmiddel en sinds die tijd heeft Luxemburg zich ingezet voor diverse internationale samenwerkingsverbanden. Dit is Luxemburg Stad ten goede gekomen. Zakenlieden uit de bankwereld, Europarlementariërs en andere ambtenaren zijn neergestreken in de stad. Deze bedrijvigheid zorgt voor een hoop leven in de stad. Luxemburg Stad is gezellig druk met leuke restaurants en cafés. Je kunt er op de vele pleintjes en in de straatjes prima en eten en drinken en ook ’s avonds is het er doordeweeks leuk uitgaan. Verwacht geen grote discotheken, maar wel leuke restaurants, jazzclubs en cocktailbars. Daal ’s avonds af naar de wijk Grund of neem een terrasje op één van de pleintjes in het centrum. Tijdens de zomermaanden is het hier tot laat gezellig. De restaurants hebben een gevarieerde kaart en diverse keukens zijn er vertegenwoordigd.

Musea, winkels en festivals

Een bezoek aan Luxemburg Stad is niet compleet zonder één van de vele musea te bezoeken. Er is een grote diversiteit aan kunstcollecties te vinden in de stad. Het Muda heeft een collectie moderne kunst Andere kunstmusea zoals het Casino en museum ‘Am Tunnel’ hebben andere kunststijlen of wisselende collecties in huis. Voor een kleine stad dus heel wat kunstmusea. Naast deze musea is er ook een museum over de geschiedenis van de stad, het bankwezen, de posterijen en de trams. Wie wil gaan winkelen of windowshoppen in Luxemburg stad kan ook zijn hart ophalen. Ondanks dat Luxemburg Stad niet een heel erg groot winkelcentrum heeft zijn er wel grote namen te vinden. De internationale allure straalt ook hier weer op de winkels af. Er zijn een hele hoop leuke boetiekjes en winkels met hebbedingetjes om je kooplust te bevredigen. Echt geld uit geven doe je aan de Rue Phillip II. Alle grote merken zijn hier vertegenwoordigd en er wordt gretig ingekocht. Hermes, Prada, Chanel hebben hier de deur voor de jetset wagenwijd open staan. Voor de meeste toeristen natuurlijk niet weggelegd om daar te gaan shoppen, maar kijken is natuurlijk ook leuk. Naast de vaste attracties zijn er ook met regelmaat leuke evenementen in Luxemburg Stad. Er is een straattheaterfestival, filmfestival, een museumnacht en nacht van de kathedralen. Tijdens de zomermaanden zijn er leuke kleine attracties, zoals een straattheater en straatmuzikanten om het centrum op te vrolijken. Tijdens de wintermaanden is de stad prachtig verlicht en is er een kerstmarkt. Daarnaast zijn er wisselende evenementen en tentoonstellingen. Er is altijd wel wat te doen en beleven in Luxemburg Stad. Luxemburg Stad leuk, klein en compact met internationale allure en heeft een bijzonder relaxte sfeer. Ondanks dat je in een drukke stad bent heb je nergens echt dat jachtige gevoel.

Meer info over Luxemburg

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Luxemburg:
Luxemburg informatie
Luxemburg toerisme
Luxemburg weer & klimaat
mooiste dorpjes van Luxemburg
 

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy