Steden en dorpen in Luxemburg

Naast de hoofdstad Luxemburg Stad liggen er verspreid door het land tal van kleine stadjes, dorpjes en plaatsen. Een aantal van deze plaatsjes heeft hun authentieke karakter weten te behouden, terwijl andere een modernere uitstraling hebben gekregen. Echt grote steden zijn er naast Luxemburg Stad niet te vinden. Wel zijn er een heleboel kleinere dorpjes en plaatsjes te vinden. De bekendste, leukste en de in onze ogen meest interessante hebben we op deze pagina kort en bondig beschreven. Beperk je bezoek aan Luxemburg niet tot alleen de hoofdstad, maar bezoek meer plaatsen in dit Groothertogdom, het zal je zeker niet tegenvallen.

Esch-sur-Alzette

Na de hoofdstad Luxemburg is Esch-sur-Alzette de grootste stad van het land. De stad ligt in het gelijknamige kanton in het zuidelijk deel van Luxemburg. Het is tevens één van de oudste steden van het land. De regio rond de stad wordt al meer dan 5.000 jaar bewoond, maar pas sinds de komst van de ijzerindustrie in dit deel van Luxemburg is de stad tot zijn huidige grootte gegroeid.
Net buiten de stad ligt het Galgenbergpark. Dit is een prachtig natuurpark met een dierenpark, rozentuinen en een waterval.

Ook in de stad zijn er tal van bezienswaardigheden te vinden. De bekendste en belangrijkste zijn het Nationaal Verzetsmuseum, de St. Josephkerk, het Douane- en Accijnzenmuseum en het Museum van de Cockerillmijn.Diekirch

In het centrale deel van Luxemburg aan de rivier de Sûre ligt de stad Diekirch in het gelijknamige kanton. Diekirch wordt ook wel de “Ezelstad” genoemd. Dit koppige dier is de mascotte van de stad en elk jaar wordt er een optocht gehouden ter ere van de ezel.
Tot de bezienswaardigheden van het stadje behoren het Nationales Militärgeschichtliches Museum, het stedelijk museum en de St.-Laurenskerk. In de stad wordt het Diekirch bier gebrouwen. Dit bier behoort samen met Bofferding tot de bekendste bieren die in Luxemburg gebrouwen worden.

Ettelbruck

Centraal in Luxemburg in het kanton Diekirch ligt het stadje Ettelbruck. Het stadje ligt op de plaats waar de rivier de Sûre en de Alzette samenkomen. In het stadje bevindt zich het Centre des Arts Pluriels Edouard Juncker. Dit cultureel centrum organiseert meerdere malen per jaar grote culturele evenementen in Ettelbruck. Tijdens het Ardennenoffensief heeft Ettelbruck zware schade opgelopen. Hierdoor oogt het overgrote deel van het stadje redelijk nieuw.

Differadange

Differadange ligt in het zuidwestelijk deel van Luxemburg in het land van de Rode Aarde. Het is één van de grotere steden in Luxemburg. Net als de andere plaatsen in deze regio waren tot een aantal jaren geleden de hoogovens en de ijzerindustrie de belangrijkste inkomensbron. Nog steeds zijn er in de regio van de stad nog veel staalfabrieken te vinden. Differadange heeft hierdoor de bijnaam “De IJzeren Stad” gekregen.

Bezienswaardigheden in de stad zijn de Cisterciënzer abdij, het kasteel van Differadange, het Gerlachepark en het Cultureel Centrum Marcel Noppeney.

Dudelange

In het zuidelijk deel van Luxemburg in het kanton Esch-sur-Alzette ligt de gemeente en het stadje Dudelange. Het stadje ligt aan de voet van de berg St-Jean. Op deze berg zijn de restanten van het kasteel van Dudelange te vinden. Net als in de rest van deze regio die bekend staat als het land van de Rode Aarde was er vroeger in Dudelange ook veel staalindustrie te vinden. De hoogovens zijn er ondertussen verdwenen. In het centrum is er een klein stadsmuseum te vinden en in de directe omgeving is een groot natuurpark.

Beaufort

In het noordelijk deel van het kanton Echternach ligt het plaatsje en de gemeente Beaufort. Dit deel van Luxemburg staat ook wel bekend als Klein Zwitserland of Mullerthal. Plaatsen als Echternach, Rosport en Larochette liggen ook in deze streek. Beaufort dankt zijn naamsbekendheid voornamelijk aan de kasteelruïne van Beaufort. Burg Beaufort zoals de ruïne ook wel bekend staat is gebouwd in de twaalfde eeuw. Sinds de zeventiende eeuw is de burcht onbewoond. Tegenwoordig kan de burcht bezichtigd worden.Echternach

In het oostelijk deel van Luxemburg in het gelijknamige kanton en de gelijknamige gemeente ligt het stadje Echternach. Dit is de oudste stad van Luxemburg. Echternach werd in de zevende eeuw gesticht door Willibrord, bisschop van Utrecht en aartsbisschop der Friezen. Het is één van de populairste toeristische bestemmingen in Luxemburg. Mede door de vele hotels en vakantiehuisjes overstijgt het aantal toeristen met enige regelmaat het inwonersaantal van het stadje.

Eén van de grootste evenementen in de stad is de Processie van Echternach. Deze processie wordt elk jaar op de dinsdag na Pinksteren gelopen. De processie van Echternach staat ook wel bekend als de springprocessie, omdat de deelnemers aan elkaar zijn vastgebonden en op de maat van de mars vooruit springen. Vroeger sprongen de deelnemers drie sprongen vooruit en twee achteruit maar dit zorgde voor zoveel chaos dat men hiermee gestopt is.

Enkele bezienswaardigheden in Echternach zijn het Abdijmuseum, de Gallo-Romeinse opgravingen, de Petrus en Pauluskerk, het Bikepark Echternach en het meer van Echternach.

Meer info over Echternach

Wiltz

In het noordwestelijk deel van Luxemburg ligt het plaatsje en de gemeente Wiltz. Het is een kleine gemeente met in totaal vier dorpskernen. Wiltz is een oud stadje dat al in de tijd van de Romeinen bewoond werd. Tegenwoordig is het dorp een populaire toeristische trekpleister. Het plaatsje is in twee delen onder te verdelen. De bovenstad en de benedenstad. De bovenstad wordt gedomineerd door het kasteel van de Graven van Wiltz. De benedenstad ligt aan de oever van het riviertje de Wiltz. Het stadje is erg populair bij scouts. In het dorp is een monument te vinden aan Baden-Powell, de oprichter van de scouting. In het dorp is tevens een brouwerijmuseum te vinden.

Grevenmacher

In het centraal oostelijk deel op de grens met Duitsland ligt de plaats en gemeente Grevenmacher. De grens met Duitsland wordt hier bepaald door de Moezel. De Moezelbrug vormt de grensovergang. Net als de andere plaatsen in deze regio staat Grevenmacher bekend om zijn wijn. Enkele bezienswaardigheden in deze gemeente zijn de vlindertuin, het Drukkerijmuseum, het speelkaartenmuseum en de Archeologische vindplaats op de Potaschberg.

Remich

In het zuidoostelijk deel van Luxemburg aan de over van de Moezel op de grens met Duitsland ligt Remich. Het stadje ligt in de gemeente Remich in het kanton Remich. De streek waar het stadje ligt staat bekend om zijn wijnbouw. Dit met name net over de grens in Duitsland, maar ook aan de Luxemburgse kant van de grens worden verschillende wijnen verbouwd. Vanuit het stadje vertrekken er verschillende boottochten over de Moezel.

Rumelange

Het stadje Rumelange ligt in het meest zuidelijk gelegen deel van Luxemburg, op de grens met Frankrijk. Het stadje ligt in de gelijknamige gemeente in het kanton Esch-Sur-Alzette. Het stadsbeeld van Rumelange wordt bepaald door de Sint-Sebastiaankerk die stamt uit het einde van de negentiende eeuw. Rumelange is voornamelijk bekend om het Nationaal museum van de Luxemburgse IJzerertsmijnen Dit museum is gedeeltelijk gevestigd in een 900 meter diepe oude mijnschacht.

Vianden

Vianden is een kleine plaats en gemeente in het noordoostelijk deel van Luxemburg op de grens met de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Door het plaatsje stroomt de rivier de Our. Mede door zijn idyllische ligging is Vianden één van de populairste toeristische bestemmingen binnen Luxemburg. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van het stadje behoren het Kasteel van Vianden, de Gotisch parochiekerk, het Victor Hugo museum, het poppen- en speelgoedmuseum en het stuwmeer.
De oudste delen van het kasteel stammen uit de elfde eeuw. Aan het einde van de vorige eeuw is het kasteel weer in haar oude glorie hersteld en het behoort nu tot de populairste attracties van Luxemburg. Volgens sommige bronnen is dit kasteel het mooiste van Luxemburg.
In de buurt van Vianden liggen vele kilometers aan wandelroutes. Er is zelfs een stoeltjeslift die je naar een hoogte van 450 meter brengt vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het stuwmeer en de omgeving.

Schengen

Schengen ligt in het zuidoostelijk deel van Luxemburg in het kanton Remich. Het is een klein dorpje, maar sinds hier in 1985 het Schengenakkoord werd getekend is het misschien wel één van de bekendste plaatsen in het land geworden. Dit akkoord regelt het vrij vervoer van personen en goederen tussen een deel van de EU-landen. Een kunstwerk in het plaatsje herinnert aan dit verdrag.

Larochette

Centraal in Luxemburg gelegen in het Kanton Mersch ligt het stadje Lachorette. Het is tevens de naam van de gemeente waar plaatsjes als Ernzen, Leydenbach, Meysembourg en Weydert te vinden zijn. De belangrijkste bezienswaardigheid van deze gemeente is het Kasteel van Meysembourg. Dit kasteel werd voor het eerst genoemd in de twaalfde eeuw maar heeft sindsdien veel veranderingen ondergaan. Het kasteel is in privébezit en kan niet bezocht worden.

Clervaux

Clervaux is een klein stadje in het noordelijk deel van Luxemburg. Clarvaux is tevens de hoofdstad van de gemeente en het kanton Clervaux. Het is een mooi oud stadje waar tal van bezienswaardigheden te vinden zijn. De bekendste hiervan is het kasteel van Clervaux. In dit kasteel is een permanente fototentoonstelling te zien die is samengesteld door Edward Steichen. Deze tentoonstelling staat bekend onder de naam ‘The Family of Man’ en staat op de Unesco Memory of the World. Andere bezienswaardigheden zijn de Kerk van de Heiligen Cosmas en Damianus en de Benedictijnenabdij. Tot de gemeente Clervaux behoren ongeveer zestien dorpen; de bekendste en grootste hiervan zijn Munshausen, Marnach en Esekborn