Vervoer in en naar Luxemburg

De auto is het meest gebruikte vervoersmiddel om in Luxemburg te komen, maar eenmaal in Luxemburg wint vaak de fiets het van de auto. Dit is ook niet zo gek als je weet hoe goed de kwaliteit is van de meeste fietspaden. Daarnaast word je tijdens je fietstocht getrakteerd op prachtige vergezichten. Een handige en goedkope manier om jezelf door Luxemburg te verplaatsen is met het openbaar vervoer. Een dagkaart voor het openbaar vervoer kost slechts enkele euro’s. Met een dagkaart kun je onbeperkt gebruik maken van al het openbaar vervoer in Luxemburg. Je kunt ook met de trein naar Luxemburg reizen. Deze reis zal echter wel enkele uren langer duren dan wanneer je met de auto zou gaan. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om je zelf te verplaatsen in het Groothertogdom Luxemburg.Met de auto naar Luxemburg

De meeste toeristen die naar Luxemburg komen doen dit met de auto. Luxemburg Stad ligt op ongeveer 327 kilmeter rijden van Utrecht. Een reis die zonder te stoppen ongeveer drieënhalf uur zal duren. De meeste Nederlanders zullen via Brussel, de E411 en de E25 naar Luxemburg rijden. Een andere mogelijkheid is via Luik en dan de E25 volgen tot in Luxemburg.

Het rijden in Luxemburg is erg aangenaam. Het wegennet is zeer goed onderhouden, waardoor het ook erg veilig is om in Luxemburg te rijden. Net als in België werken de stoplichten hier net iets anders dan dat wij gewend zijn. Zo krijgen bijvoorbeeld meerdere elkaar kruisende rijbanen tegelijk groen. Verder zijn er maar weinig verschillen met het autorijden in Nederland.
In het noordelijk deel van Luxemburg is het echter wel verstandig om in de avond extra alert te zijn. Dit met name voor het wild dat ineens over de weg kan schieten.

Met de trein

Het is mogelijk om vanuit Amsterdam-Centraal met slechts één overstap met de trein naar Luxemburg stad te reizen. Deze reis zal ongeveer vijfenhalf uur in beslag nemen. De kosten hiervoor verschillen sterk per kaartje. Vanuit Amsterdam neem je Thalys naar Brussel en hier stap je over op de trein naar Luxemburg. Vanuit Luxemburg kun je via de lokale netwerken een groot aantal van de plaatsen in Luxemburg bereiken.

Met NS internationaal naar Luxemburg

Luchthaven Luxemburg-Findel

Net buiten de hoofdstad van Luxemburg ligt de Luchthaven Luxemburg-Findel. Deze luchthaven is de grootste van het land en de enige van Luxemburg met een verharde landingsbaan. Jaarlijks maken ongeveer twee miljoen passagiers gebruik van deze luchthaven. Het is mogelijk om met de KLM Cityhopper een rechtstreekse vlucht te nemen naar Luxemburg-Findel. Deze vlucht zal ongeveer één uur in beslag nemen. De ticketprijs hiervoor is aan de hoge kant en als je de tijd hebt is het een stuk voordeliger om deze reis met de trein te maken.

Busreizen naar Luxemburg

Vanuit Nederland worden er met regelmaat busreizen naar Luxemburg georganiseerd. Vaak worden deze busreizen gecombineerd met bezoekjes aan de Belgische Ardennen en aan de Duitse stad Trier. De precieze inhoud van deze busreizen verschilt sterk per aanbieder en per vervoersbedrijf.
Vroeger werden er vanuit Nederland met regelmaat zogenaamde drank- en sigarettenreizen naar Luxemburg georganiseerd. Dit fenomeen is tegenwoordig zo goed als verdwenen.

Openbaar vervoer in Luxemburg

Het openbaar vervoer in Luxemburg is bijzonder goed geregeld. De gehele dag rijden er bussen af en aan. Niet alleen in de hoofdstad, maar door het hele land zijn er uitstekende busverbindingen. Zo goed als alle plaatsen, steden, dorpen en gehuchten zijn met de trein of de bus bereikbaar. Daarnaast is het openbaar vervoer in Luxemburg gratis. Om de files terug te dringen is Luxemburg in 2020 een proef gestart met het gratis aanbieden van alle vormen van openbaar vervoer in het Groothertogdom. In Luxemburg Stad is het goed zichtbaar dat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van het openbaar vervoer. Het is namelijk zo goed als onmogelijk om een foto van bepaalde delen van de stad te maken zonder dat er een bus door het beeld rijdt.

Parkeren

In Luxemburg moet je in zo goed als de meeste plaatsen, bij toeristische trekpleisters en bezienswaardigheden betaald parkeren. Gelukkig zijn hier ook uitzonderingen op. Het parkeren is op de meeste plaatsen niet al te duur, maar het aantal parkeerplaatsen is er vaak wel beperkt. Zo zijn er bijvoorbeeld maar weinig parkeerplaatsen te vinden in het centrum van Luxemburg Stad. Op de meeste dagen zijn deze parkeergarages snel gevuld en kun je beter net buiten het centrum parkeren op een park&drive parkeerplaats. Hier sta je in de meeste gevallen goedkoper en word je gratis naar het centrum vervoerd. In het centrum van Luxemburg Stad is een parkeergarage te vinden met speciale plaatsen voor dames.

Fietsen in Luxemburg

Fietsen in Luxemburg is een verademing. Zeker als je de slechtere fietspaden in Nederland en België gewend bent. Net als de rest van het wegennet worden de fietspaden in Luxemburg bijzonder goed onderhouden. Er zijn zelfs vele honderden kilometers aan speciale fietspaden door het land aangelegd om Luxemburg aantrekkelijker te maken als fietsland. Als je geen fiets heb meegenomen tijdens je bezoek dan zijn er tal van mogelijkheden om een fiets te huren. In Luxemburg Stad kun je gebruik maken van de blauwe stadsfietsen. In andere delen van Luxemburg zijn er witte elektrische fietsen te huur. Daarnaast zijn er door het hele land tal van verhuurbedrijven te vinden. Als je het fietsen beu bent kun je gewoon met je fiets in de trein of de bus stappen en terug gaan naar je beginpunt. Als je met meer dan vijf fietsers bent dien je dit van tevoren wel te reserveren.

Elektrisch rijden

Het elektrisch rijden wordt in Luxemburg goed gestimuleerd. Zo kom je zelfs in de kleinere plaatsjes en dorpjes gratis oplaadpunten tegen voor je elektrische auto. Vaak gaan deze vergezeld met parkeerplaatsen die alleen toegankelijk zijn voor de zogenaamde schone auto’s. Aan het oplaadnetwerk wordt nog hard gewerkt, maar het is de bedoeling dat er de komende jaren ongeveer honderd oplaadpunten verdeeld over heel Luxemburg te vinden zijn.