Het weer in de Luxemburg is te vergelijken met het weer in Nederland. Het is gemiddeld genomen net iets natter en koeler dan dat wij in Nederland gewend zijn. Verder zijn er meer overeenkomsten dan verschillen. Tijdens de wintermaanden ligt de gemiddelde temperatuur net iets lager en komen er meer dagen met vorst voor.
De zomers zijn er warm en aangenaam zonder echt heet te worden; extreme gevallen daargelaten natuurlijk. De kans op temperaturen die de tropische waarden van dertig graden passeren is echter vrij klein in Luxemburg, dit wordt mede veroorzaakt door de hogere ligging van het land. Al met al hoeft het weer in Luxemburg geen reden zijn om de streek te mijden als vakantiebestemming.
Weer en beste reistijd voor Luxemburg
Klimaat
In Luxemburg heerst net als in Nederland en in een deel van de buurlanden van Luxemburg het gematigd maritiem klimaat. Door invloed van de Noordzee en de warme Golfstroom zullen in Luxemburg ondanks zijn inlandse ligging maar zelden weersextremen voorkomen. De zomer- en wintertemperaturen liggen hier dan ook relatief dicht bij elkaar. Tijdens de wintermaanden komt er met enige regelmaat vorst voor, maar langdurige periodes met vorst zijn een uitzondering. De invloed van de warme Golfstroom is hier een stuk minder goed merkbaar dan bijvoorbeeld in Nederland of de westelijke delen van België, maar wanneer je naar de gemiddelde klimaatcijfers kijkt dan zal je zien dat deze invloeden daadwerkelijk invloed hebben op het klimaat van Luxemburg.
Regen
Net als in Nederland heb je in Luxemburg het gehele jaar kans op neerslag. Of het nu een korte hoosbui of motregen die voor het gevoel dagen kan duren; je kan het allemaal tegenkomen in Luxemburg. Gemiddeld genomen heeft Luxemburg iets meer dagen met neerslag op jaarbasis dan Nederland, maar dat verschil valt te verwaarlozen. Wel valt er per dag meer regen dan wij in Nederland gewend zijn. Gemiddeld sneeuwt het zeventien dagen per jaar in Luxemburg.
Het is daarom ook onverstandig om zonder paraplu en regenkleding naar Luxemburg af te reizen. Controleer altijd de buienradar voordat je een lange wandeling of fietstocht gaat maken. Dit kan je een nat pak besparen.
Winterweer
Van eind oktober tot en met eind april kan er in Luxemburg winters weer voorkomen. In het hoger gelegen noordelijk deel van Luxemburg is de kans hierop groter dan in het zuidelijk deel van het land. De temperatuur kan hier dan ver onder het vriespunt zakken en er kan een grote hoeveelheid sneeuw vallen. In het noorden zijn zelfs een tweetal langlaufgebieden te vinden.
Wees dus voorbereid en leg winterbanden onder je auto. In extreme gevallen heb je hier zelfs sneeuwkettingen nodig. Winterbanden zijn in Luxemburg verplicht op het moment dat er winterweer voorkomt in het land.
Zomerzon
De zomermaanden in Luxemburg zijn erg aangenaam. Het is er warm zonder dat het erg heet wordt. Temperaturen van boven de dertig graden Celsius zijn hier een uitzondering. De zomers zijn dan ook voor de meeste toeristen de ideale periode om een bezoek te brengen aan Luxemburg. Gemiddeld genomen schijnt de zon hier op jaarbasis ongeveer 1.700 uur. De meeste kans op langdurige zonneschijn heb je in het noordelijk deel van het land in de buurt van het plaatsje Clervaux.
Extremen
Echte weersextremen zijn door het maritieme klimaat dat hier heerst uitgesloten. Het kwik kan hier in de zomermaanden in extreme gevallen oplopen tot boven de 33 graden Celsius. Dit zal echter nooit lang aanhouden. Het hitterecord is gevestigd in het stadje Clervaux en staat op 35,5 graden Celsius. Extreem lage temperaturen kunnen hier tijdens de wintermaanden echter ook voorkomen. Het kouderecord van Luxemburg staat op -24,3 graden Celsius gemeten in Wiltz.
Overstromingen
Een deel van de rivieren in Luxemburg kan in extreme gevallen buiten haar oevers treden. Na grote overstromingen aan het einde van de twintigste eeuw heeft het land hier maatregelen tegen genomen en sindsdien komen er nog maar zelden grote overstromingen voor.
Klimaatstatistieken Luxemburg
Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Luxemburg zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Luxemburg. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.